Před třemi dny v ranních hodinách překročila turecká armáda státní hranice Sýrie a spolu s tureckými tanky postupovala i tzv. Svobodná syrská armáda.Toto se odehrávalo ve stejné době, kdy byl víceprezident USA Joe Biden v letadle na cestě do Turecka. Od té doby sleduji česká média a nemůžu uvěřit tomu, že by byla valná většina komentátorů a novinářů tak nevzdělaná a ještě by se tak polarizovali a vytvářeli přímo absurdní verze těchto událostí.

 

Yekta Uzunoglu
novarepublika.cz

 

 

Tak absurdní verze, že člověka donutí si uvědomit, že žije v zemi Karla Čapka, který již v roce 1919 neuvěřitelně předvídal budoucnost a nebezpečí technického vývoje v dramatu R.U.R.. Ale vize Karla Čapka byly nejen konstruktivní, ale i varující. Rozhodně byly víc realistické, než „vize“ těch, co si v současné době hrají na prognostiky

Co se vlastně před třemi dny stalo tak neobvyklého? Ve své podstatě nic jiného, než že byl spáchán další zločin ze strany vládců v Ankaře vůči mezinárodnímu právu, vůči lidstvu, zločin vůči humanitě. Člověka to přímo nutí položit otázku – no a co? Copak je to první případ zločinů spáchaných vůči těmto hodnotám? Zareagoval snad na páchání podobných zločinů civilizovaný svět, který by měl být staven na těchto hodnotách? Já alespoň o žádném případě reakce nevím. Tak jako v letech 1938 -1945, kdy tzv. civilizovaný svět nechal Hitlera pošlapávat všechny lidské hodnoty a zareagoval, až když lidem nad hlavami v Londýně svištěly padající bomby.

Od té doby se v chápání zločinů civilizovaným světem nic nezměnilo.

To, že jsou USA a Rusko dohodnuti na budoucí podobě Sýrie, jen jim chybí ještě doladit jednotlivé kroky, je jasné. A to, že se tento plán Turecku, Kataru a Saúdské Arábii nelíbí od samého začátku, je též jasné. Jde o zachování koridoru islámského státu směrem do Turecka v délce 96 km. Vše se děje kvůli těm 96 km.

A proč je těch 96 km pro tyto tři země tak bytostně důležitých?

1) Katar vděčí za veškeré své bohatství vývozu zemního plynu. Aby mohl vyvézt svůj plyn, potřebuje plyn dostat na minus 125° C! Jedná se o náročnou technologii vyžadující hodně energie. Energie potřebná na vývoz plynu stála Katar za poslední dva roky při světových cenách ropy a plynu hodně peněz. V současnosti nemá Katar z obchodu tytéž zisky, které vždy měl. Katar potřebuje plynovod, který jeho jediné bohatství – plyn – dostane na světový trh levněji. Totéž platí v Saúdské Arábii o ropě. Plynovod z Kataru i ropovod ze Saúdské Arábie by mohl vést přes ISIS do Turecka a tam se propojit na tureckou síť. Tak je navíc možné zachránit Turecko před ekonomickým kolapsem, ten už klepe na tureckou bránou.

2) Turecko má přístup k sunnitskému světu jedině přes tento koridor a potřebuje exportovat svoje zboží do arabských zemí. Už delší dobu má přesnou kalkulaci, a aby mohlo Turecko vydělávat na obnově Sýrie, kterou se souhlasem USA a EU nechalo zničit, potřebuje do té doby obchodovat s ISIS.

A teď jsme u jádra problému Turecka. V jeho cílech mu překážejí Kurdové. Kurdové si vzali boj proti ISIS k srdci, chtějí svoje území vyčistit od ISIS a spojit dva osvobozené kurdské kantony s třetím osvobozeným kantonem. To ale znamená zmaření záměru Turecka, Kataru a Saúdské Arábie. Kdyby bylo Kurdům dovoleno vyčistit toto území od ISIS, tak ISIS by už neměl žádnou bránu do světa a to včetně exportu svých sebevražedných vrahů směrem do Evropy! Cíl Kurdů by mohl některým vyděračům zkazit hru.

To, že je Turecko postupem Kurdů vystrašeno, že může o všechno přijít, je jasné. A je také jasné, že Turecko opakovaně vyhrožovalo a vyhrožuje USA a EU nejrůznějšími výhrůžkami pod různými záminkami, ale nevíme, proč USA, EU, Rusko, Sýrie a Irán, které se vždy vehementně stavěli proti záměrům Turků, “najednou” souhlasili, aby Turecko přepadlo Sýrii a začalo nepokrytě bombardovat kurdskou pozici, která je už jen několik kilometrů od Jarablusu, posledního útulku ISIS podél tureckých hranic.

To má dle všeho jediné vysvětlení: že USA, EU, ale také Rusko, o přípravě vojenského puče věděli! Někdo víc, někdo méně, tak jako o tom věděl dle všeho i Erdogan. Tak hráli všichni společně kdo z koho….. Puč nevyšel a teď couvají před Erdoganem, kterého podporuje mimo Kurdů téměř celé Turecko. Erdogan vyšel z utajeného boje jako absolutní vítěz. A co teď dál?

Na to není ani na straně USA, ale ani na straně Ruska, dle všeho jednotný plán postupu.
Na straně USA jsou tři síly, které mají odlišný plán postupu: Bílý dům, Pentagon (naftařsko- vojenský průmysl) a Wall Street! Na straně Ruska je obdobný stav: jsou tam blízcí poradci Putina, kteří zohledňuji svoje vztahy a zájmy k tureckému kapitálu a ruské podniky, co kooperují s Turky, pak je tam Sergej Lavrov a ještě stále přítomná ruská armáda.

Pentagon je dle všeho proti hře Erdogana, protože má jiný zájem. A sice – mimo jiné – je to zájem Exonu, o kterém kdysi Obama na prosbu indického prezidenta pronesl: „drahý příteli, můžeš po mně chtít cokoliv, ale Exon ne, na ten nemám ani já”. Exon před cca jeden a půl rokem přemístil svoje sídlo pro střední východ do hlavního města iráckého Kurdistánu, do Erbilu a oprávněně to vypadá, že v budoucnu už nechce být absolutně závislý na tureckém ropovodu při exportu kurdské ropy, která jim slibuje větší zisk, než je ze všech arabských států. Dle všeho je v plánu stavba ropovodu přes syrský Kurdistán směrem ke Středozemnímu moři a pak bude třeba dostavět cca 56 km po nekurdském území a tam by se mohli dohodnout s Assadem! Ale Kurdové by museli k tomu ještě dobýt těch 96 km a vyčistit ho od ISIS. Vize, že by Kurdové mohli z Iráku a ze Sýrie vyvážet svoje vlastní bohatství bez Turecka, je noční můrou všech tureckých činitelů bez rozdílu barvy příslušnosti. Pro svůj nacionalistický postoj se může Erdogan těžit z podpory svého celého národa jako málokterý vládce na zeměkouli.

A na straně Ruska? Úzký spolupracovník a poradce Putina Dimitri Peskov, turkolog, který pochází z rodiny turkologa, má dle všeho velký zájem na sblížení s Tureckem. Vidí především ekonomické výhody vazeb na Turecko. Sergej Lavrov a jeho úřad má rozsáhlejší přehled o tom, kde a jak je Turecko druhořadým hráčem. Pak je tady armáda, která vidí v Turecku člena NATO, s kterým má své historické zkušenosti a ví, že Turecko se od NATO nikdy nevzdálí. Armáda zohledňuje především bezpečnost Ruska před ekonomickými výhodami vazeb na Turecko.

Ruská armáda, která se ani po sestřelení ruského letadla nikdy nepřihlásila ke slovu, před dvěma dny (asi protože už neviděli jinou cestu k zabrzdění cesty poradců Putina k vytouženému sblížení) General Leonid Ivashov, který neobvykle svolal tiskovou konferenci a na ní dementoval, že by se Putin dohodl s Erdoganem na vstupu turecké armády do Sýrie. General Leonid Ivashov uvedl, že Rusko s tím souhlasit nebude a tím dal jasně najevo zásadní postoj armády nejen Turkům, ale i k blízkým poradcům Putina!

Na straně USA to vypadá tak, že když puč v Turecku nevyšel (což kdyby vyšel, nebyly by ohroženy ani americké ekonomické zájmy v Turecku, ale ani Evropské, naopak mohl by se zastavit i vyděračský postoj Turecka vůči Evropě, což asi Joe Biden interně vyčítal ostatním silám v USA), Joe Biden odjel do Turecka, aby žehlil a sklonil se před Erdoganem a nahlas se omluvil, že jede tak pozdě po puči a obětoval koho? Koho jiného Joe Biden obětoval než Kurdy, o jejichž statečnosti ještě donedávna Američané básnili!

To, že ani USA, ale ani EU, nebudou trpět postoj Turecka, je víc než jasné, ale to, že potřebují čas na plán „B“, je také jasné. Do té doby, tak, jak New Tork Times napsal, jim namažou trochu medu kolem huby!

Ale dle všeho už začal i plán “B“, kde jde už o ekonomickou válku, kde není prostor na zohledňování zisku z Turecka tak jako doposud v případě plánu „A“. Jisté finanční skupiny v USA budou ale požadovat víc prostoru pro spekulativní kapitál alá Soros. Fitch Ratings snížili už před dvěma dny patnácti tureckým největším bankám bodování na BBB – ! A den poté Erdogan přijal Saicha Bahreynu a teď bude válka už na této frontě.

 

http://www.novarepublika.cz/2016/08/joe-bidem-maze-erdoganovi-med-kolem.html