Je to pro nás srdce Kurdistánu a jsme připraveni o něj bojovat, říká kurdský lékař o Kirkúku.

 

 

 

Kurdistán považuje většina Iráčanů za součást jejich země. Kurdové ale hodlají za svůj vlastní stát bojovat.

Nadšení z výsledků referenda o samostatnosti Kurdistánu netrvalo mezi kurdskými obyvateli Iráku dlouho. Irácké jednotky před několika dny obsadily město Kirkúk na severu země, které bylo v držení kurdských milicí a kde většina jeho obyvatel v referendu hlasovala pro Kurdistán.

„Kurdové se budou snažit získat Kirkúk zpět,” říká kurdský lékař Yekta Uzunoglu. „Je to pro nás srdce Kurdistánu a jsme připraveni o něj bojovat,” říká Uzunoglu.

Většina iráckých občanů nechce samostatnost Kurdistánu, protože ho považuje za součast Iráku, oponuje Kurdovi irácký novinář Ammar Ali Almusawee. „A Kurdové by byli velmi nezodpovědní, kdyby chtěli bojovat proti irácké armádě, podle všeho by prohráli. Protože, když bychom šli do války, tak by zahynulo mnoho vojáků,” říká Almusawee.

Kurdové se v referendu vyslovili přesvědčivou většinou 92 procent hlasů pro nezávislost Kurdistánu. Podle irácké vlády bylo ale referendum protiústavní. Bagdád proto vyzval představitele kurdské vlády, aby výsledky referenda zrušili. Proti samostatnosti Kurdistánu se vyslovily i Spojené státy a země jako Turecko, Írán nebo Sýrie, které se obávají, že se o získání samostatnosti budou snažit i významné kurdské menšiny v jejich zemích.

V oblasti roste napětí úměrně tomu, jak irácká vláda začala přijímat kroky vedoucí k izolaci kurdské autonomní oblasti. Bagdád zablokoval mezinárodní letecké spojení s Kurdistánem a chystá se převzít násilím kontrolu nad hranicemi autonomie se sousedními státy. Iráčtí vojáci také získali pod svou kontrolu Kirkúk. Boje o město s 850 000 obyvateli, okolo kterého se nachází významné ropné vrty, si údajně vyžádaly několik mrtvých na obou stranách konfliktu. A řada Kurdů následně město opustila.