Kurdové jsou odhodláni dokončit všechno, co dokončit mají, a sice vyčistit svoji zemi od islamistických zrůd z ISIS a jestli je současná administrativa Bílého domu nechá povraždit Tureckem, tak budou posledními samuraji

 

Rozporuplný postoj USA vůči Kurdům a Turecku

 

48 hodin po zveřejnění mého článku “Joe Biden maže Erdoganovi med kolem huby – USA v mezičase obětovalo svým cílům Kurdy“zdejsme se řítili neuvěřitelnou rychlostí událostmi novodobých a současných dějin dál. Jak ze strany USA, tak i ze strany Ruska, se potvrzuje to, co bylo popsáno v tomto článku. Co se stalo v 48 hodinách? New York Times dnes (časový rozdíl mezi Českem a NY je cca 8 hodin) zveřejnil skandální článek, který otřásl nejen Amerikou. Jde o to, že v Jarablusu je CIA v krvavém střetu, kde na jedné straně stojí Pentagon a na druhé straně CIA, která podléhá Bílému domu.

 

Podobny střet CIA a Pentagonu v novodobých dějinách pamatuji, že se odehrál celkem dvakrát, nejsem erudován v té oblasti a není tady ani prostor, abych ještě provedl rešerši. Ale pamatuji si na druhé střetnutí. První střet byl během invaze v zátoce Sviní, neúspěšné operace kubánských exulantů, kteří v dubnu 1961 pod vedením CIA napadli jižní Kubu. Ten druhý střed nastal, když CIA podporovala Contras v Nikaragui. Oba střety CIA a Pentagonu skončily fiaskem CIA, oba se zapsali do novodobých dějin nejen USA jako ostudné, skandální, nemorální akce, které jen tak někdo nevymaže ze vzpomínek na USA. V obou případech byl Pentagon proti akcím CIA.

V případě podpory CIA kontrarevolucionářů proti sandinistům v Nikaragui rozměry aféry v 80. tých letech otřásly světem i u těch, kteří Americe hluboce věřili. Vyšlo najevo, že USA obchodovaly s Islámskou republiku Irán, kde vládl ajatolláh Chomejní, který označoval Ameriku za hlavního ďábla a nechal zajmout na několik měsíců americké diplomaty. Mezi oběma zeměmi byl politický stav dramatičtější, než mezi zeměmi vedoucími studenou válku. Právě s Iránem, jak se ukázalo, se obchodovalo a ne s nějakým běžnou obchodovatelnou komoditou, ale s kokainem a se zbraněmi! Kokain se dostal do USA, otrávil americkou mládež a ze zisku z té hanebné akce bylo financováno antisandinistické hnutí v Nikaragui, kde CIA financovala opoziční protikomunistické hnutí Contras. Později během vyšetřování vyšlo najevo, že Contras s vědomím CIA propašovali do USA několik tun kokainu. Aféra Írán-Contras byla největší americkou politickou aférou 80. let. Kolik peněz z toho otřesného “obchodování” bylo vloženo do akce a kolik peněz skončilo v kapsách jednotlivých agentů, se nedopátralo a celý skandál se zapsal do dějin jako Irangate! Pentagon byl proti těmto praktikám, i když jako v případě Nikaragui, neměl sandinisty, provádějící socialistické reformy v duchu marxismu – leninismu, právě v lásce.

V žádném z těchto případů nešlo o krvavý střet, kde by proti sobě stály tyto dvě americké státní instituce, ale teď v případě Jarablusu jsou účastníky toho konfliktu a dle NYT stojí každá instituce na jiné straně boje.
Jestli tomu tak je – a není objektivní důvod ke zpochybňování zprávy NYT – tak lze předvídat, že i v tomto případě to bude CIA, která prohraje tak jako v minulosti a na to nemusím být žádným prorokem.

Jak to, že když se odehrává na bitevním poli tak hnusná hra, nehlásí se o slovo Washington Post, který má k informacím tradičně blíž, než NYT? Že by se zveřejňováním informací chtěl počkat před prezidentskými volbami? Že by se vyhraněná situace před prezidentskými volbami v USA podepsala i na tradiční schopnosti investigativců ve Washington Postu informovat o vnitřních rozporech Ameriky – rozporech, co mají dnes na svědomí prolitou kurdskou krev, krev kurdských bojovníků YPG proti Daeš? Vzpomeňme, že nejen Watergate, ale i tzv. „sarajevský atentát“ na Václava Klause odhalil a signalizoval právě Washington Post, šlo o signál, jaký nebyl nikdy ČR ze strany nikoho do dnešního dne zaregistrován. A možná v té souvislosti je na čase, abych se vymanil na chvíli ze sledování středního východu a napsal o průběhu toho atentátu.