autor:
Stanislava Harkotová
aktuality.sk

Cestoval s falošným slovinským pasom. Podľa kurdského aktivistu ide o politika, ktorý by sa inak do Európskej únie, kde chce žiadať o politický azyl, nedostal.

Na košickom letisku v utorok zadržali cudzinca, ktorý na Slovensko pricestoval s falošným slovinským dokladom.

Podľa kurdského aktivistu, lekára Yekta Uzunoglua, ktorý dlhodobo žije v Česku, ide o člena Kurdskej demokratickej strany v Iráne, ktorý uteká pred režimom. Stranu v minulosti iránsky režim zakázal.

Cieľom jeho cesty malo byť Belgicko, kde žije jeho brat, ktorý patrí medzi predstaviteľov iránskych Kurdov v Belgicku.

„Zázračne sa dostal do Istanbulu, kde mu pašeráci zohnali falošný doklad. So svojím (iránskym) pasom by sa nikdy nedostal na Slovensko, v Istanbule by ho nepustili do lietadla. Čakal, že pricestuje do demokratickej krajiny a vysvetlí, kto je, čo je, že uteká z Iránu. No nikto mu nedal možnosť,“ povedal pre Aktuality.sk Uzunoglu.

On sám sa podľa svojich slov snažil slovenským úradom vysvetliť, o koho ide, no neuspel.

Polícia rozhodla, že pôjde nazad

„Môžeme potvrdiť, že na košické letisko dnes priletela osoba, ktorá o sebe tvrdí, že je afganskej štátnej príslušnosti po tom, čo policajti zistili, že chcela vstúpiť na územie EÚ s falošným cestovným dokladom Slovinska. Polícia postupovala štandardným spôsobom, osobu poučila a zabezpečila tlmočníka,“ uviedla v stanovisku hovorkyňa Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Cudzincovi podľa jej slov následne odopreli vstup na územie Únie.

Doplnila, že momentálne nie je obmedzený na osobnej slobode a čaká na let naspäť tam, odkiaľ pricestoval, to znamená do Turecka. Stať by sa tak malo už v stredu ráno.

Podľa aktivistu mu môže hroziť aj smrť

Podľa policajnej hovorkyne o azyl nechcel požiadať. Opak ale hovorí Uzunoglu.

Vrátenie do Turecka môže byť podľa neho rozsudkom smrti. Turecko totiž Kurda s iránskym pasom môže poslať nazad do Iránu.

„Vlani tam obesili najmenej 300 kurdských politikov,“ dodáva.