Již dva roky píšu, že USA je na rozcestí s NATO, partnerem Turecka.
Erdogan předvedl za posledních šest let čeho je schopna turko-islamistická mentalita, od sestřelení ruského letadla až po vydírání Evropy uprchlíky, jejichž příčinou je on sám díky jeho úmyslnému rozbíjení Sýrie. Dál i od osočování z nacismu kancléřky Merkelové, až po veřejný útok na Simona Perese ve švýcarském Davosu.

Dosud mu vše vycházelo… Když měl pocit, že si evropští politikové moc vyskakují, buď nechal uvěznit nějakého evropského novináře, nebo zmobilizoval svojí pátou kolonu v Evropě jako je třeba organizace “Osmanové v Německu”, “Osmanové ve Francii” atd.

Vždy mu téměř všechno vycházelo a dostal se do psychického rozpoložení, že si může na Evropu, ale i na Ameriku, vše dovolit, za což může dosavadní postoj Evropy.

Evropským politickým činitelům je jedno, že v Turecku byli a stále jsou uvězněni jako rukojmí evropští novináři, duchovní, zaměstnanci amerického velvyslanectví, evropským činitelům je jedno, že Erdogan vydíral a vydírá celý kontinent a kdyby mohl, tak ho destabilizuje. O to se ostatně už pokoušel! Evropským politikům je jedno, že jsou v Turecku uvězněni nejvýznamnější novináři nejen z Turecka, evropským zvoleným představitelům je jedno, že Erdogan negoval veškeré demokratické zákony a že soudy pracují na jeho pokyn, je jim jedno, že statisíce úředníků bylo přes noc propuštěno z práce a že vězení jsou přeplněna nevinnými občany země … Evropy jde jen a jen o jejich ekonomické zájmy a v tomto rozpoložení stojí dnes po boku Turecka proti USA, které konečně začaly účinně postupovat. Donald Trump uvalil sankci na dva Erdoganovy ministry, zakázal vývoz zbraní pro tureckou policii, odložil vývoz bojových letounů F 35, přestože je Turecko v konsorciu vyrábějící tyto letouny, zvýšil o 100 % dovozní daně na tureckou ocel a hliník a další sankce jsou na cestě!

Turecko odpovědělo tak, jak je už známé – masovou tiskovou kampaní, kde Erdoganovi nejbližší novináři vyzývají nejen turecký národ, ale celý islámský svět, ale i Čínu, Rusko atd. k boji proti USA!

Turecko nezapomnělo ihned zakázat dovoz iPhonů, tady se jedná o společnost Apple, jejíž rozpočet je vetší než státní rozpočet celého Turecka! Turecký soud chce podat, či už podal, žalobu na Google, zvýšil dovozní daně o 100% zatím na 22 komodit z USA a to u rýže začínaje, u automobilů konče…

Erdoganovi věrný tisk mluví o válce!

Turecká lira rapidně klesá a klesá, když se strmý pád zastaví, tak pro změnu ztrácí turecká burza tak jako nikdy předtím a tím klesají zisky evropských bank, které mají v Turecku cca. 160 miliard USD! Jde především o Španělsko, které má z toho půlku, to jest 80 miliard USD a Evropa se bojí, aby ekonomická krize Turecka neskočila na některé evropské země, třeba právě na Španělsko, nebo na Italii a nezpůsobila dominový efekt…

Proto se Evropa tak všemožně snaží pomoci Turecku a to i na úkor těch nezákladnějších lidských hodnot, které dělají z člověka člověkem.

Přestože viceprezident USA pan Pence dnes dost srozumitelně sdělil, aby Turecko netestovalo rozhodnost prezidenta Donalda Trumpa v této věci.

Je tristní být svědkem události, kde kontinent kolébky demokracie se chová jako sup.