Černý pátek pro Islámský stát v Kurdistánu

//Černý pátek pro Islámský stát v Kurdistánu

Černý pátek pro Islámský stát v Kurdistánu

Pátek je svatým a posvátným dnem pro islám, a o to více pro islamisty. Kurdové demonstrativně zaútočili ze všech stran zrovna v pátek!

Kurdové dnes po měsících bojů obsadili hned dvě důležitá a strategická města v rukou Islámského státu. Jezídskou metropoli Šengal (Sindžár) v iráckém Kurdistánu a odpoledne i Hol (Hawl) na syrské straně hranice.

 

SINDŽÁR

Kurdské město Šengal (Sindžár), největší sídlo jezídské náboženské komunity, které leží na západě jižního (iráckého) Kurdistánu, bylo na začátku loňského srpna dobyto Islámským státem. Šlo  o dosud jedinou vážnou porážku a selhání kurdských pešmergůs bohužel nedozírnými důsledky: Tisíce Jezídů byly v následujících měsících Islámským státem zavražděny či zotročeny, desetitisíce skončily v uprchlických táborech, kolem dvaceti tisíc uprchlíků bylo navíc obléháno na obrovské hoře Šengal, tyčící se nad městem, a kromě teroristických útoků jim hrozila i smrt žízní a hladem.

V té době zabránila nejhoršímu souhra několika věcí. V prvé řadě statečná obrana příslušníků místní jezídské domobrany, jednotek pešmergů a gerilových bojovníků HPG, chránících horu. V druhé řadě USA zahájily nálety proti Islámskému státu poprvé právě v oblasti Šengalu. Nejdůležitější ale byla obětavá operace oddílů YPG a YPJ, které i přes vlastní špatnou situaci v Rojava (sousední syrské části Kurdistánu) dokázaly shromáždit dostatečné síly, aby se probily až k hoře Šengal a na několik dní otevřely humanitární koridor, kterým mohla být většina uprchlíků evakuována. Než byl navíc neudržitelný koridor přerušen, mohli být obránci hory Šengal posíleni o další bojovníky z YPG a HPG. To vše v době, kdy se nikdo, ani pešmergové, nezmohl na víc, než zoufalou obranu.

Další epizoda bojů o Šengal nastala o půl roku později v loňském prosinci. Rozsáhlá a dlouho připravovaná ofenzíva pešmergů osvobodila území severně a severovýchodně od hory Šengal a prolomila obklíčení, ve kterém byli její obránci. Na západě, podél bývalé hranice se Sýrií, osvobodily rozsáhlý pás území jednotky YPG, YPJ a MFS ve spolupráci s gerilami HPG (vojenské křídlo PKK) a spřízněnými jezídskými oddíly YBŠ. Pešmergové i ostaní oddíly na čas vstoupily i do samotného města, ale nakonec byli vytlačeni na jeho okraj a z boje se stala na měsíce dlouhá poziční válka…Až do posledních dní. Podpořeni mohutnou spojeneckou bombardovací kampaní a z lepších výchozích pozic, dobytých v uplynulých dnech gerilovými oddíly, zahájili Kurdové útok na město. Obrana teroristů z Islámského státu se před odhodlanými Kurdy doslova zhroutila a tak mohl už dnes vyhlásit prezident Kurdské regionální vlády vítězství.Pešmergové tak snad konečně odčinili své jediné selhání. Cena za válku je ale vysoká – tisíce Jezídek jsou stále v otroctví islamistů, stovky vesnic jižně od Šengalu stále okupované a Šengal samotný je v troskách…

HOL
Město Hol (Hawl) leží na syrské straně hranice. Je klíčem nejen pro ovládnutí celé oblasti jihozápadně od metropole Haseke, ale také důležitým dopravním uzlem pro spojení s okupovanými územími v Iráku. To bylo nyní konečně přetnuto jak v Holu, tak v Šengalu. Z logistického hlediska je díky Kurdům Islámský stát takřka rozseknut na 2 části.

Osvobození přišlo po týdnech bojů a na své konto si ho mohou připsat Syrské demokratické síly (Syrian Democratic Forces) – nově vzniklá koalice prodemokratických milic, složená z YPGYPJ, a syrských křesťanů ze Syriac Military Council – MFS, arabské kmenové armády Al-Sanadid Forces, některých brigád rebelské Svobodné Syrské Armády (FSA) a dalších kmenových milic.

Yekta Uzunoglu a Ondřej Hataš 

By |2018-04-06T19:56:10+01:0015 11 2015|Čeština|0 Comments

Leave A Comment