Drahý kurdský malíř Nuh Ateş popsal se svým perem klepeta, která český soudce Jiří Wažik považoval vhodné pro moje ruce…. 

 

Klepeta – Nuh Ateş

 

 

Klepeta od soudce Jiřího Wažika na mých rukou, co se snažily po celý život utišit bolest tisíců nemocných…

… na mých rukou, které stovky dětí, z nichž zrůdní hrdlořezi tzv. Islámského státu udělali sirotky, otcovsky hladily ty choulící se drobné dušičky pod stany v zimě, v uprchlických táborech, hladily je po obličeji, po jejich hlavičkách, dávaly jim lásku v nelidském soukolí, do kterého se dostaly…

… na mých rukou, které otcovsky objímaly kurdská děvčata bojující v tak mladém věku, místo aby se mohla, jako jejich vrstevnici v Evropě, radovat, bojují s téměř holýma rukama proti IS – zrůdám od Kobane až po Shengalu a padají za naše lidské hodnoty….

… na mých rukou, které společně s Peshmerge, to jest s těmi, co stojí čelem k smrti, pekly v Iránu nad otevřeným ohněm chléb na frontové linii proti tzv. Islámskému státu, a stiskly k sobě před bojem ty mladé, kteří ani nestačili ještě žít, někteří padli hned poté, padli za naše společné lidské hodnoty…

… na mých rukou, které sbíraly od dětství přísloví jako dědictví moudrosti našich předků a překládaly je do jazyka svého druhého domova, do češtiny, jako vděk za pohostinství někoho, kdo nemá svobodný domov….

… na mých rukou, které v těch nejkrutějších podmínkách, co si člověk může představit, to jest v jedné cele s masovými vrahy, překládaly básně nejvýznamnějšího kurdského básníka, básně o lásce, o vlasti, o hrdosti, o kometě ….

… na mých rukou, které již půl století píšou o bolestech nejen svého trýzněného národa….

… na mé ruce vložil soudce Jiří Wažik klepeta jako “cenu vhodnou pro zajatce“!

Klepeta z pera kurdský malíř Nuha Ateşe nasazená na mé ruce jako temná – tajemná síla zla soudce Jiřího Wažika, soudce “demokratického – právního – civilizovaného – humánního” státu a země, která je jinak tak krásná a kde na nás za každým rohem dýchají neocenitelné lidské hodnoty!