Jag heter Yekta Geylani (Uzunoglu) född 1953 i staden Farqin(Silvan) i provinsen Amed(Diyarbakir) i norra Kurdistan. Är läkare, författare, översättare och entreprenör.

Jag började studera i Paris 1971 men fick stipendium av Bedirxans och fortsatt mina studier i Prag i Tjeckoslovakien på Charles University mellan åren 1972-79 på medicin linjen. Jag blev aktivist under åren och motståndare mot Warswa paktens armens ockupationen av bla. Tjeckoslovakien. Då varande regimen i landet ledes av Gustav Husak som hade bra relationer med diktaturer i världen bla. Med Saddam Husein. Då studerade många Kurder från södra Kurdistan(Irakiska)i Tceckoslovakien. Gustav Husak regimen började skicka Kurdiska elever tillbaka till Saddams händer, vilket innebar säker död för de personer som hamnade i Saddams händer. Mot överlämnandet av kurdiska elever till Saddms regim, Lede jag en aktionsgrupp och barikaderade vi oss i det opartiska landet Sveriges Ambassad byggnad i Prag inledde hungersräck. En av personerna som var aktiv med var en Kurd som heter Haji Ahmedi från öst kurdistan(Iran) Haji Ahmed hade i hämlighet grundat ett parti som heter Partiya Jiyana Azad a Kurdistan, nu känd som PJAK och fortfarande verksam i östra Kurdistan. Denne Haji 1976 under sin studie tid utgav det första tidning i europa som heter Agiri( Ararat) i hämlighet i Prag.

Jag bodde i det kommunistiska Tjeckoslovakien som en antikommunist ungdom under mina medicin studier i Prag. Under tiden jag studerade var jag aktiv i politisk aktiv och vid samma tid Vaclav Havel ingick i en politisk rörelse som hette ”Harta77” som bekant blev Havel president i Tjeckoslovakien. Vaclav Havel arresterades och jag blev avisat från landet. Jag fick läkare examen i paris och blev specialist läkare.

Jag gick med organisationen ”läkare utan gränser” tillsammans med några vänner och senare bliven Frankrikes utrikes minister Bernard Kouchner också var med.

Jag fick det värdsrespekterade priset  och stipendium ”Research Scholarship”  och uppskattnings brev av Franska regeringen . Senare fick jag uppdrag av ”läkare utan gränser och åkte till östra Kurdistan(Iran) som Islamistiska Homeyni regimen förde krig i och det Kurdiska folket behövde medicinskt och humanitera hjälp.Vi grundade flera fältsjukhus bl.a. under den tiden.

Jag har turkisk medborgarskap men utvisades från landet pga. Mina politiska aktiviteter. Och blev statslös fr.om 1981 och kom till Tyskland sökte politisk asyl.

Jag var med och grundade Kurdiska institutet i Paris 1983 först sedan var jag med och grundade Kurdiska institutet i Bonn och bodde kvar och höll på flera studier mellan åren 1983-88 och lärde mig olika språk. Nu behärskar jag tio olika språk flytande.

När ”Velvet Revolution”( revolution utan blod utgjutelse) inledes i Tjeckoslovakien och så smmoningom ledde till kommunist regimen föll den 17 november 1989 åter vände jag tillbaka till Tjeckoslovakien. Jag gav mig i kommersiell verksamhet och startade 17 olika företag. Sedan 1994 har så kallade djupa staten ställa till för mig och eftersom jag har turkiskt medborgarskap fortfarande så hotas jag av beväpnade personer som är kriminlla men syddas av Tjeckiska polisen. Man arresteras av svepskäl och utan rättsliga grunder. Jag fängslades den 13 september 1994 och satt kvar fram till 1997 och torterades under tiden jag var i fängelset. AI(Amnesty International)ville starta en utredning om orättvisor och lag överträdelser i landet år 2007. Vaslav Havel och Oscar vinnaren Zdenek Svereh och160 andra personligheter visade solidaritet och stödd för hungeraktions strejkens aktivister i fallet.  Domstolen rättegång och tåg upp flera fall trots ”djupa Statens” undan röjningar av bevis. Efter tretton års envis kamp mot de orättvisorna blev vi rentvådda till slut. Alla anklagelser visade sig vara ogrundade. Jag bevisade i domstol att 56 av olika fall jag har blivit orättvis behandlat och lidit mycket under dän tiden jag blev frihetsberövad. De rättsliga processer av slutades 2010 och överträdelserna av det Tjeckiska lagen fastställda.. Jag blev den förste utlänningen som fick ”Fratisek Friegel” priset, den mest prestige fyllda utmärkelsen i landet som distribuerades i Tjeckien som Harta 77 för sitt sivil courage år 2006.Jag har sammlat allt om detta i en bok som heter ”Det Tjeckiska djupa staten”.

Jag har gått genom många svårigheter och kommer att publicera alla artiklar och dokument som jag har samlat i olika språk.. bl.a. boken ”Islamists TrojanHors in Tjeckien”. Jag är Tysklands medborgare har tre barn och bor i Prag . Jag har skrivit och översatt ca. 40 olika böcker.