Herr Jan HamáčekInrikesminister i TjeckienInrikesministeriet
Nad Štolou 3
170 34 Prag 7  
Prag, 01.03.2019

 

Kära minister,

Jag skriver till dig om kurdiska läkare, översättare och en man som kämpar för mänskliga rättigheter för hela sitt liv – både i Tjeckien och andra platser i världen, Dr Yekta Uzunoglu.

Som du vet har tidigare Yekta Uzunoglu blivit offer för polis-rättvisa, och på grund av detta har han tillbringat tid i fängelse längre än vad som är tillåtet i konstitutionen vid omänskliga förhållanden. Det tog 13 år innan han kunde städa sitt namn, han vann i rättegången där en rättslig åtgärd togs emot honom. Han fick den högsta ersättningen någonsin i den tjeckiska rättvisans historia.

Jag har känt Dr Yekta Uzunoglu och hans aktiviteter för den kurdiska nationen i många år, men jag vet också historien om hans förföljelse i Tjeckien!

Det är välkänt att Dr Yekta Uzunoglu, som tusentals demokrater som bor i Turkiet och kämpar för ett demokratiskt samhälle, är ett torn i det nuvarande Turkiet.

Under de senaste tre åren har Turkiet fängslat många tyska och franska journalister och till och med en amerikansk präst som är en blatant kränkning av internationell rätt. Det tog högsta kontoret i USA; presidenten själv Donald Trump måste engagera allmänheten innan han kunde få en amerikansk medborgare ur det turkiska fängelset.

Det är också välkänt att Turkiet fortsätter att missbruka Interpol för att driva journalister och författare som kritiserar den turkiska regeringen och ledarna. Detta händer även i andra suveräna nationer. Det sista fallet var när turkiska myndigheter var inblandade i arresteringen och kvarhållandet av en tysk författare när han var på semester i Spanien! Han släpptes inte förrän Tyskland ingrep och arbetade flitigt.

Nu har jag lärt mig att de turkiska myndigheterna har utfärdat en arresteringsvarning för Dr Yekta Uzunoglu av tre skäl (som filmmaterialet säger), dvs .:

1 Han lade på Facebook några fotografier som tagits under vårt gemensamma besök i Syrien

2 Hans besök i Irak tillsammans med journalisten för försvarsdepartementet

3 Teckningar om mordet på president av “the Bar Chamber” i hans hemstad.

Till den första punkten som jag skulle vilja informera er om är:

att jag frågade herr Uzunoglu, som ledamot av Europaparlamentet och vice ordförande för Europaparlamentets försvarskommitté, att följa med mig på min resa till Syrien, till frontlinjen i kampen mot ISIS. Herr Uzunoglu kom överens och han övervann alla hinder som hindrar oss från att besöka Syrien där jag ville se situationen personligen. Mr Uzunoglu översatte för mig hela tiden, förklarade han och organiserade saker så att jag kunde få så mycket information som möjligt.

Efter att vi kom tillbaka, publicerade jag naturligtvis några bilder från den resan på mitt Facebook-konto och det gav jag också information till Europaparlamentets plenum, alla parlamentsledamöter, men även Europaparlamentets ledare.

Jag finansierade hela resan, jag tog också hand om kostnaderna för herr Uzunoglu!

Vår resa och uppdrag var rent humanitärt och vi mötte aldrig några terrorister, det är absurt och galet att skylla på Mr Uzunoglu för någon hjälp till terroristerna under den resan eller någon annan gång, eftersom han är skyldig av de turkiska myndigheterna.

Kära minister,

Det finns en stark sannolikhet för att turkiska myndigheter kommer att försöka missbruka Interpol även i fråga om Mr Uzunoglu och kommer att be att få honom arresterad av den tjeckiska polisen, som de gjorde förra året om en annan kurdisk politiker, Salih Muslim Handlingen berövade nästan Tjeckien sitt rykte i världen.

Därför ber jag och ber dig för att förhindra att Tjeckien inte bryter mot internationella lagar i fråga om Dr Yekta Uzunoglu. Det skulle inte bara vara en kränkning av ett internationellt fördrag, men det skulle innebära den ytterligare ärgningen av CR-ryktes rykte, eftersom herr Uzunoglu är medborgare i Tyskland! Han fick sitt medborgarskap medan han var i fängelse i Ruzyně år 1996 efter att ha blivit olagligt arresterad, vilket även domstolen i CR-domstolen uttalade.

Jag ber dig att vidta alla nödvändiga åtgärder så att inte bara lagarna utan även den mänskliga etiken respekteras i fråga om Dr Yekta Uzunoglu.

 

Jaromír Štětina
Ledamot av Europaparlamentet