Pane Michael Roth

Staatsminister für Europa

Auswärtiges Amt 

Werderscher Markt 1

10117 Berlin

 

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci  pana MUDr Yekty Uzunoglu, kurdského lékaře, spisovatele , překladatele a celoživotního bojovníka za lidská práva v České republice i jinde na světě.

Pana MUDr. Yekta Uzunoglu znám od doby studia medicíny na Karlově Univerzitě, kde byl mým spolužákem. 

MUDr. Yekta Uzunoglu se stal v minulosti v ČR obětí vykonstruovaného trestního stíhání během kterého strávil ve vazbě v nelidských podmínkách nezákonně dlouhou dobu. Trvalo 13 let, než očistil své jméno tím, že vyhrál soud vedený proti němu a dostal nejvyšší odškodnění v dějinách české justice.

Znám již řadu let aktivity pana MUDr. Yektu Uzunoglu pro kurdský národ, ale je mi známa i historie jeho perzekuce v ČR!

Jeho články a publikace, jejichž část byla publikována v českém jazyce na portálu “Nová republika“ který řídím, jsou trnem v oku současného nedemokratického Turecka.

Turecko jen v minulých třech letech i za cenu porušení mezinárodního práva uvěznilo řadu německých i francouzských novinářů a dokonce amerického duchovního, pro kterého se musel veřejně angažovat samotný prezident USA Trump aby občana své země dostal z tureckého žaláře.

Též je již obecně známo, že Turecko zneužívá institut Interpolu k pronásledování novinářů a spisovatelů v zahraničí kritických k Turecku. Naposledy přes Interpol nechalo Turecko uvěznit německého spisovatele, který trávil dovolenou ve Španělsku a teprve po intervenci Německa byl osvobozen.

Nyní jsem se dověděl, že turecké úřady vydaly zatykač i na pana MUDr. Yektu Uzunoglu a to (dle spisového materiálu) ze tří důvodů a sice:

1) Na svém Facebooku zveřejnil fotografie pořízené během společné návštěvy s poslancem Evropského parlamentu Jaromírem Štětinou v Sýrii

2) Jeho návštěva v Iráku s novináři Ministerstva obrany ČR

3) Karikatury související s vraždou předsedy advokátní komory jeho rodného města

K bodu 1. se již se vyjádřil europoslanec Jaromír Štětina, kterého pan Uzunoglu během jeho cesty do Sýrie doprovázel, k bodu 2 se mohou vyjádřit pracovníci tiskového odboru Ministerstva obrany ČR, bude-li k tomu Ministerstvo vyzváno, k bodu 3 konstatuji, že je absurdní někoho pronásledovat pro karikaturu na Facebooku, protože takto by mohly být pronásledovány stovky tisíc jeho uživatelů!

Yekta Uzunoglu se nikdy nesešel s žádnými teroristy a nepomáhal jim, přesto je z toho obviněn ze strany tureckých úřadů!

Vážený pane ministře,

je dosti pravděpodobné, že se turecké úřady budou snažit i v případě pana Uzunoglu zneužít Interpol a nechat ho zatknout českou policií tak, jako to učinili v loňskem roce v případě dalšího kurdského politika pana Saliha Muslima, a tím Česká republika ohrozila svoji pověst ve světě.

Pan Uzunoglu je občanem Německé republiky! Občanství mu bylo doručeno přímo do Vazební věznice Ruzyně v roce 1996, kde tehdy byl protiprávně držen, jak konstatovaly i soudy ČR. Doručil mu je Vás kolega z SPD Bernhard von Grünberg se zaměstnanci Velvyslanectví SRN v Praze.

Vyzývám Vás váženy pane ministře abyste učinil vše potřebné, aby pod tlakem Turecka práva pana Uzunoglu nebyla dotčena!

 

V Praze 25. března, 2019

MUDr. Ivan David, CSc.,

bývalý ministr zdravotnictví

bývalý poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za Českou stranu sociálně demokratickou

bývalý ředitel Psychiatrické nemocnice v Praze – Bohnicích