Snad celý svět zná středověkou arabskou anonymní sbírku pohádek, bajek, anekdot a dalších příběhů, která podává obraz společenských poměrů tehdejšího arabského světa. Pohádky, báje v podání Šahrazády neokouzlily jen krutého krále Šahrijára, ale téměř celý svěť. 

Čechoslováci pak poznali ten svět bajek a pohádek z podání legendárních cestovatelů Hanzelky a Zikmunda pod názvem “Tisíc a dvě noci”. To bylo na začátku, kdy se Arábie a Persie staly přes noc nejbohatšími zeměmi světa a odtud přicházely okouzlující báje a pohádky o životě arabských princů či perského Šáha.

Jak se zdá, a jak se již druhým rokem snažím občanům své hostitelské země přiblížit realitu, která jak černý mrak krouží nad Arábií a Persií.

Stále nevíme a jen tak se nedovíme, co se přesně stalo mezi USA a Arábií, že došlo 11. září 2001 k útoku přímo na srdce největší světové velmoci a “nejbližšímu hospodářskému spojenci” USA. Ale něco dost vážného se přece muselo dít, že západní civilizace vedená USA pod záminkou zbraní hromadného ničení napadla Irák, nechala popravit nejen Saddáma, ale také téměř celý Irák svěřila do rukou proiránských šíitů a tím už mezi sunitskou Arábií a šíitskou Persií nebyl žádný stát, kterým do té doby doby byl Saddámův Irák.

Pak přišel Obama, který si myslel, že přece situaci zachrání tím, že s pomocí Turecka vytvoří tzv. umírněný islám a spřátelí se snad ještě s Iránem. 

Obamovy naivní představy narazily na pekelný žár islamistů. Turecko, do kterého vkládal Obama tolik nadějí, se obratem snažilo stát se vůdcem všech islámských států a to i za cenu toho, že podporovalo kdejaké fanatické masy včetně “Islámského bratrstva” v Egyptě, kde vidělo šanci nejen  jak se dostat do severovýchodní Afriky. S Katarem a Saúdskou Arábií se snažili odstranit Asada, aby mohli přes Sýrii postavit svoje ropovody a plynovody. Ani jeden z těch snů jim nevyšel. Jak jsem již před jeden a půl rokem napsal, bez těchto plynovodů a ropovodů a při tak nízké ceně ropy a plynu Saúdská Arábie do pěti let krachne.

A už je to tady.

Saúdská Arábie, která ještě před jeden a půl rokem z Istanbulu z konference Islámské spolupráce se svým bratrem Erdoganem vyhrožovala, že zničí americkou ekonomiku, je nedaleko od krachu!

Aby se Saúdové dostali z hospodářské krize, svěřili vše do rukou mladého prince Muhammeda bin Salmana, který nechal přes noc ty nejbohatší šejky své země uvěznit, a budou propuštěni na svobodu, jen když své veškeré bohatství a to nejen v Saúdské Arábii, ale po celém světě, převedou na stát.

A nejen to, Muhammed bin Salman začal činit kroky k privatizaci největších společností, od 5% podílu ve světovém naftařském gigantu Aramco, až k fotbalovým týmům patřícím státu, ale i veškerá zdravotnická zařízení, která patří státu.

Zachrání to vše Arábii?

Nikoliv!

Jak se zdá, velké válečné konflikty, krveprolití v regionu teprve začnou! Už žádné další okouzlující pohádky či báje pod půlměsícem nevzniknou!