V šedesátých a sedndesátých letech to byl nejhlasitější slogan ve světě, od Vietnamu až po latinskou Ameriku ho mládež z celého světa křičela a pořádně hlasitě. Někdy v roce 1975 světové televizní stanice a média přinesla záběry a fotografie z velvyslanectví USA ve vietnamském Saigonu (dnes Ho Či Minovo Město), jak se v posledním patře amerického velvyslanectví, které snad bylo pevností a “nejlépe chráněným americkým velvyslanectvím” na světě, mezi sebou perou davy, aby mohly nastoupit do posledního vrtulníku odvážejícího z Vietnamu v poslední den nejen Američany, ale i jejich kolaboranty. 

Tyto záběry se zapsaly do paměti alespoň u naší generace. Sledovali jsme, jak je Yankee vyhnán zpátky do svého domu a to přesto, že vyháněný byl nejsilnější, nejbohatší, nejmocnější muž světa a vyháněl ho snad nejslabší a jeden z nejchudších národů naší planety. 

 

Za válku v Indočíně a následnému tak ponižujícímu vyhnání z Indočíny snad ani nikdo nenesl v USA odpovědnost, nikdo nebyl žalován alespoň za poškození amerických národních zájmů. USA tehdy před očima světa ztratily téměř vše, čím zabodovaly během II. světové války jako osvoboditelé Evropy z rukou Hitlera. 

Pak přišel rok 1980, kdy rok předtím s pomocí Evropy a dle všeho i Ameriky byl Ajatolláh Chomejní pohoštěn v Paříži a z dálky sesadil Iránského šáha, co ho CIA v roce 1953 dosadily na trůn v Iránu. Ajatolláh Chomejní poslal své islámské gardisty na opět v tehdejších dobách nejlépe chráněné velvyslanectví USA a zajal několik set amerických diplomatů. Ti ale neměli takové štěstí a příležitost k útěku jako v roce 1975 v Saigonu, zůstali několik měsíců v nelidských podmínkách v rukou islámských gardistů a pak byli s heslem „Yankee go home“ vyhoštěni. Ani tehdy jsme se nedozvěděli, i když jsem byl na místě v Iránu, kolik bylo vlastně Američanů popraveno a opět v USA za to fatální pochybení či úmysl nebyl nikdo postaven před soud… 

 

Američané vědí, že země, kde s největší nenávistí vůči Americe, je určitě Irán. Američany nenávidí jak největšího ďábla jak zastánci režimu , tak i potomci zastánců sesazeného šáha, pro které jsou zrádci. Ve stejné míře hraje roli i v civilizovaných společnostech nepředstavitelný antisemitismus, nenávist vůči Izraeli. Přesto právě tomuto Iránu USA pomáhají od roku 2002! Podporují Iránskou šíitskou moc a její rozšíření nejen po celém Středním východě…. 

Jakoby V USA neměli odborníky na islám a na jeho směry, jakoby nevěděli, že radikální šíitismus není o nic lepší, než radikální sunnitismus, jakoby to nezažili na vlastní kůži v roce 1980 v samotném Teheránu. Bezmocný Benjamin Netanyahu může jezdit po světě a křičet až do nebe, že je to otázka času, než Irán začne o mnoho krvavější válku a to nejen v celém regionu, válku mnohem větší, než jsou ty dnešní sunnitské. 

Možná je jen otázkou času, kdy znovu bude nutná evakuace Američanů.… kdy nad střechami budov největšího amerického velvyslanectví na světě v Bagdadu, v té pevnosti, kde Američané mají svoje sportovní haly, restaurace, nákupní středisko a všechno stejně jako v Americe, budou jako tenkrát v Saigonu evakuovat každého Američana, jen by si stačil zachránit život před útoky šíitských milicí až po zuby ozbrojených americkými zbraněmi. Rozdíl tady přece jen bude – Vietnamci tehdy nebyli vyzbrojeni sofistikovanými americkými zbraněmi, jako jsou dnes Bagdádské šíitské milice…