Hikmet Çetin

 

Lice – malé okresní město spadající pod krajské město Diyarbakir, které je vnímáno jako neoficiální hlavní město Kurdistánu. Městečko leží pod horami, není tam skoro vůbec nic na obživu, nelze ani moc pěstovat v zemědělství, ale ani chovat zvířata. Nás v mládí ze všech okresních měst našeho krajského města lákalo město Lice nejméně. Věděli jsme, že jsou tam chudí lidé, ale též jsme věděli, že aby přežili chudobu, jezdí stovky kilometrů na koních a pašují z Iránu zboží, aby přežili.

Právě toto město se zapsalo do paměti milionů lidí na světě a do vědomí tisíců odborníků na bezpečnost Evropy.

Poprvé, když při jednom uzavřeném sezení v hlavním městě SRN v Bonnu, kam jsem byl pozván jako ředitel kurdského institutu tak jako představitelé všech dobročinných organizací, jako je Charita, Červený křiž atd. a jednali jsme o otázce migrace, se mně zeptala zástupkyně ministerstva vnitra SRN na město Lice! V první chvíli jsem nevěděl, co jí mám odpovědět, cože je město Lice. Měl jsem mluvit o počtu obyvatel, či nadmořské výšce, nebo o tom, že někdy v 1975 město srovnalo se zemí zemětřesení…ti kteří přežili neměli ani kde bydlet ale ani co jist! Zástupkyně ministerstva vnitra SRN pak konkretizovala svoji otázku, zda je pravda, že část obyvatel tohoto městečka jsou pašeráci heroinu?! Tehdy dlouze jsem ji a ostatním vysvětil vše co jsem o tom věděl. A to bylo někdy v roce 1984! To jest za devět let po zemětřesení a v době, kdy se městečko ještě ani nevzpamatovalo z této katastrofy. A bylo to také pět let po tzv. islámské revoluci v Iránu!

Proč zdůrazňuji tuto skutečnost s Iránem? Protože část tohoto městečka měla svou obživu z pašeráctví z Iránu! Do islámské revoluce pašovali koberce, látky z hedvábí apod. A pak? Pak je Iránci zapojili do pašování heroinu! Přesně tak, jak to známe z kauzy Irangate!

Z pašeráků z Lice, kteří dříve pašovali koberce atd. aby přežili, se stali pašeráci heroinu s tolerancí či přímo s podporou nebo v kooperaci “hlubokého státu” Turecka, neměli jinou moznost!

Městečko Lice, o kterém je v Turecku známé, že dodává lidstvu neuvěřitelné myslitele! Dokonce odtud pocházel jeden ze zakladatelů dělnické strany Turecka, kde byl šéf ideologem socializmu jako Dr.Tarik Ziya Ekinci, či spisovatel M. Emin Bozarslan (jeho syn prof. Hamit Bozarslan patří dnes k předním francouzským politologům), nebo politika jako je Hikmet Cetin, který je nejváženějším žijícím politikem současného Turecka, pak jeden z nejvlivnějších podnikatelů Halis Toprak a mnoho dalších! Pak ale zrovna toto městečko Lice se zapsalo do paměti lidstva jako městečko největších narkobaronů světa!

Je zvláštní, že i PKK(kurdská strana pracujících, což je na světě vnímáno jako teroristická strana ) bylo s pomoci vojenské tajné služby Turecka v roce 1978 založeno zrovna v tomto městečku!

Živé si pamatuji, jak mi na začátku 90 tých let, když ČR navštívil pan Hikmet Cetin (sociální demokrat jako ministr zahraničních věcí Turecka) říkal: “doktore, co ten Irán z našich lidí udělal! Já už ani nemůžu někde prohlásit, že pocházím z Lice”!

Malé okresní město někde pod horami s terénem samé kamení, co dodávalo desítky a desítky let lidstvu myslitele, spisovatele, politiky se sociálním cítěním, bylo zlomeno Islámskou republikou Irán a v součinnosti s “hlubokým státem” Turecka a změněno na dodavatele těch největších narkobaronů…
Jak tristní!
_