Rukojmí – institut, který patrně začal existovat společně s lidskou civilizací. Ani božské, ale ani lidské zákony nedokázaly tento institut odstranit ze života naší jinak lidské společnosti. Přece s vývojem naší civilizace k nějakému “pokroku” došlo. Když nějaká fyzická osoba v naší době někoho vezme jako rukojmí, tak je to trestné a s vysokou sazbou. A co když rukojmího vezme právnický subjekt jako je stát?! Stát dostane nálepku otrokáře, stát zločinu a měly by dle mezinárodních lidských zákonů vstoupit do platnosti mezinárodní sankce vůči takovému státu. Turecko Erdogana tento institut vyhrabalo ze svých osmanských trezorů, oprášilo a začalo aplikovat na kdejakého evropského novináře či dokonce amerického občana a v případě evropských rukojmích úspěšně prosadilo všechny svoje podmínky a evropští politici sklonili hlavu před Sultánem, který tak získal oprávněný dojem, že tento institut je úspěšně použitelný i v 21. století i vůči těm nejmocnějším.

Proto drží již dva roky dalšího rukojmího ve vězení, sice amerického evangelického pastora!

Andrew Brunson, který se svou manželkou působil v Turecku víc než čtvrt století je teprve nyní obviněn z podpory kurdského terorismu, i když žil a působil ve starořeckém (dnes tureckém) městě Simirna (turecky Izmir)! USA místo, aby začali sankcionovat Turecko kvůli protiprávnímu zadržení jejich ctihodného duchovního občana, ustupovali, kde jen to šlo a to až do minulého týdne. Minulý týden USA konečně pochopili, že Erdoganovo Turecku nejedná čestně  jako ve středověku, když podmínky výměny rukojmích byly stanoveny třeba někdy i v přítomnosti třetí osoby či institutu a strany čestné dodržely sjednané podmínky. Jenže ani Trumpova administrativa nechtěla (tak jako činitelé EU) vědět, že se tady jedná o protivníka s jinou “etikou” a sice že Turci má “etiku” turkotatarskou, „etiku“ kočovných národů, a ti mají po tisíce let zakotvenou zásadu, že vše k přežití je povoleno!

Někdy 11 až 12 minulého měsíce se konalo v Bruselu vrcholné zasedání NATO, kdy dle všeho Trump jednal s Erdoganem o koupi svého občana Pastora Brunsona, Erdogan se dle všeho naklonil k výměně s tureckou občankou nacházející se v izraelské vyšetřovací vazbě za terorismus paní Ebru Özkan.

Dle všeho Trump jako prezident demokratického státu přistoupil na tuto výměnu a volal ještě během jednání s Erdoganem předsedu vlády Izraele panu Netanyahuovi a prosil o propuštění paní Ebru Özkan. V následujících hodinách byla paní Ebru Özkan propuštěna a vyhoštěna do Turecka a co slib Erdogana?

Erdogan sice též zařídil, aby pastor Andrew Brunson, kterému dle vykonstruované obžaloby hrozí trest vězení ve výši víc než 30 let, byl po dvou letech  propuštěn z vězení, ALE bylo mu uloženo domácí vězení s elektronickým náramkem … a byl mu uložen ZÁKAZ vycestování z Turecka! Donald Trump, který věřil danému slovu a zavolal Netanyehovi a zařídil dle všeho okamžité propuštění turecké teroristky Ebru Özkan, dostal na stůl od Erdogana dlouhý seznam dalších podmínek k propuštění pastora Brunsona z domácího vězení a umožnění jeho vycestování z Turecka! Trump málem spadl ze židle a nechápal, že někdo, kdo je chlap a vydává za prezidenta členské země NATO, nedodržuje svoje dané slovo, a to všechno jen proto, že Trump neznal “etiku” Turkotatarů! V návalu vzteku dne 14.7. zavolal Erdoganovi, kterému dle všeho se vztekem vynadal a poté okamžitě na svém twiteru sdělil světu, že na Turecko budou uvaleny sankce!

Pastor Brunson je nadále držen v domácím vězení na vzdor obrovskému tlaku světa a protestu evangelické církve!

Máme my obyčejní občané na vzdoru všemu, co se náhodně dovídáme, věřit tomu, že žijeme v demokracii a tudíž že žijeme v právních státech, když celá Evropa a USA s Tureckem provozují obchody o rukojmích?!

Máme ještě pořád věřit, že třetí pilíř demokratického sytému tvoří soudnictví?! Máme tomu věřit za situace, kdy soudci členských zemí NATO zatýkají a propouštějí občany na objednávku politiků jako je Erdogan?! A poté, co víme, že  o osudech občanů nerozhodují soudci, ale politici a rozhodují o lidech jako o zboží a to se děje ne někde v africké zemi, ale v sídle evropské civilizaci  v Bruselu či ve Washingtonu?