Turecký Sultán si o to koledoval a koleduje už delší dobu. Útočil na všechny strany včetně Evropy a plival jim do ksichtu a nikdo z evropských politiků, kteří inteligenčně patří tak maximálně do IQ 130 a to bez předpokladu vytváření nějakého  konceptu slouží poslušné jen svému kapitálu majícího své zájmy v Turecku, tak tito politici vnímali a vnímají plivaní Erdogana do svého ksichtu jako naplň své práce.

 

 

USA konečně po stabilizaci Trumpovy administrativy začali aplikovat vůči Turecku plán, který existuje už delší dobu a zatím ležel někde v šuplíku, a sice zničeni moci Erdogana. Toto se může dít jen a jen ekonomicky a teď plán oprášili. Proč nyní? Mimo jiné proto, že USA hodlá uvalit na Irán tvrdší sankce a jsou tři země, které mohou tyto sankce znehodnotit, a sice Čína, Rusko a Turecko. Turecko jako sousední země může mít největší vliv ze všech tří, tak jako už v minulosti, USA už nechce uvalit sankce jen na oko, ale de facto.

Také proto v minulých měsících USA zakázaly vývoz zbraní pro tureckou policii. Minulý týden USA uvalily sankce na dva ministry Erdoganovy vlády, sice na ministra vnitra a na ministra spravedlnosti, zavedly zdanění dováženého tureckého oceli a jsou na cestě daně na veškeré zboží dovážené z Turecka doposud jako nezdaněné, což se tyká zastavení dovozu z Turecka ve výši 1,5 miliard USD.

Turecko díky USA, SRN se stalo významným vývozcem zbraní, ale tyto zbraně jsou vyrobené buď v licenci, nebo motor či elektronika pochází z USA a tudíž dle mezinárodního práva o obchodě se zbraněmi Turecko potřebuje od USA souhlas k vývozu ke každé komoditě. Například Turecko uzavřela v tomto roce s Pákistánem smlouvu o prodeji 30 bitevních vrtulníků v hodnotě 1,5 miliardy USD, ale povolení k vývozu ze strany USA již nedostane a tudíž je nemůže vyvézt a tudíž je Pákistán oprávněn Turecko zažalovat, což určíte rádi učiní jak Pákistán, tak ale i ostatní odběratelé… To jsou ukázkové příklady, do jaké míry tyto sankce zasáhnou tureckou ekonomiku a to navíc dlouhodobě, jelikož tím zničí kredit Turecka jako spolehlivého dodavatele zbraní.

Turecko před lety s USA a s dalšími zeměmi NATO uzavřelo jakési konsorcium na výrobu postmoderních stíhaček F 35, kde rovnou objednalo 100 kusů a dodává v rámci konsorcia jisté díly vyráběné v Turecku. K oficiálnímu předání prvních kusů došlo před třemi týdny, ale nikoliv fyzickému. Minulý týden americký Senát zakázal dodávky těchto letounů a k zastavení dodávek už chybí jen podpis Trumpa! Trump rád zastavení dodávek podepíše, už minulý týden na Twitteru dával jasně najevo, že na Turecko přijdou opatření. Poprvé v dějinách NATO nějaká země – v tomto případě ta nejsilnější – uvaluje vůči druhé zemi NATO sankce – a to dokonce na zemi  s druhou nejsilnější armádou NATO! Hra je dohrána!

A co turecká ekonomika? Od té doby, co začala tajná válka mezi USA a Turecka (nyní již otevřená), turecká lira ztratila za pár měsíců víc než 22% vůči dolaru. Po uvalení sankcí na dva Erdoganovy ministry za pár hodin ztratila víc než 3 %!  Zastavit takový pokles turecké liry už není v silách turecké Národní banky. Aby Turecko zastavilo odliv devizových prostředků, zvýšilo úrokovou sazbu až někam mezi 16-19 %! Tím Turecko vyprovokovala inflaci, která se za pár týdnů vyšplhala na 15 %! A to jen začátek!

Za posledních pár týdnů všechny ratingové společnosti snížily bodování Turecka ve všech oblastech ekonomiky od bank až po logistiku. V logistice Turecko ztratilo na zebřičku 20 bodů a je na 47. místě ve světě a to znamená, že je někde až za Vietnamem.

Na cestě je rozhodnutí amerického soudu ohledně výše trestu vůči turecké státní bance HALKBANK, kdy adoptivní syn Erdogana Turecko – Ázerbájdžánský playboy Zarrab před americkými vyšetřovateli a následně před soudem prásknul svého adoptivního otce a přiznal, že porušili sankce vůči Iránu a porušovali je léta. Porota soudu uznala tureckou banku vinou v 5 bodech z 6 obžalovaných a dle amerických zákonů o soudech a soudcích výši trestu může následně určit samotný soud a nikoliv porota. Americký soudce měl toto učinit nejpozději někdy do konce 12. dubna tohoto roku, ale jelikož asi ještě doba nebyla zralá, tak toto dosud odkládá.

Vůči francouzské bance BNP pokuta činila něco kolem 10 miliard USD za podobný delikt. Nakolik odhadne soudce svoji pokutu v době už pro rozhodnutí zralé, si můžeme jen domýšlet. Ale i kdyby soudce uložil pokutu jen ve výši několik miliard, jedná se o tureckou státní banku a nikoliv jako v případě BNP o soukromou! Tím ztrácí státní banka Turecka ve světě bankovnictví svou důvěryhodnost jako nikdy předtím, turecké banky jsou závislé na zahraničních investorech jako žádné jiné banky žádné jiné země na naší planetě…

Který odpovědný vedoucí, ředitel či činitel mezinárodních fondů by v současné době mohl investovat do Turecka, když samotní ministři turecké vlády jsou pod sankcemi USA!

Prostě po 15 letech se vrací do Turecka to turecké hospodářství, které nemůže skončit jinak, než krachem tureckého hospodářství a tím se otevře cesta možná i k demokracii…