Socani museli jít na dlouhou chvíli do zálohy.
Socani v SRN po válce skutečně společně s DGB (německé odborové hnutí) dokázali stavět největší sociální organizace vůbec ze všech sociálnědemokratických stran na světě. SPD a DGB byly propojeny jako siamská dvojčata. Naštěstí jsem poznal jak Willy Brandta, ale také legendárního šéfa DBG Heinze Oskara Vettera, kterého jsem dokonce získal za čestného předsedu svého Kurdského institutu v SRN. DGB založila svoji gigantickou stavební společnost, která stavěla v poválečném zničeném Německu byty pro pracující . Tato společnost se zapsala do novodobých německých dějin a jmenovala se Neue Heimat, Nový domov.


 DGB založila po válce i svou vlastní banku Bank für Gemeinwirtschaft (Banka společného hospodaření) a její miliony a miliony členů včetně členů SPD měli svoje účty u této banky. Jen připomínám, že členové DBG nebyli jen dělnici, ale těž úřednici a učitelé, prostě byli ze všech profesí, kde fungovalo odborové hnutí, což bylo ve všech profesích tenkrát v Západním Německu.

Pak měli / mají Arbeiterwohlfahrt, organizaci pečující o sociálně slabší osoby se 140.000 zaměstnanci jakožto jednoho z největších zaměstnavatelů v SRN vůbec!

Ještě s partajní nadací Friedrich-Ebert-Stiftung s pobočkami v desítkách zemí světa a s řadou dalších přidružených institucí spravovali Socani s DGB na začátku 80. tých let desítky miliard německých marek.

A přesto od roku 1982 do 1998, to jest po 16 let, museli zůstat ve stáji jako záložní kůň a za tu dobu pokaždé přišli o kousek svého já. Nejdřív zbankrotovala největší německá stavební firma Neue Heimat, stavitel výhodných bytů pro pracující, pak jejich Banka BfG atd.

K volbám v roce 1998 se šlo za zvláštních světových a vnitrostátních okolností. V Rusku už byl Putin a snažil se zemi stabilizovat a SRN jako země a jejíž kapitál viděl větší šanci ve východním trhu v SPD a v Gerhardu Schröderovi, který byl spíše žákem a obdivovatelem Helmuta Schmidta, než snílka Willy Brandta. A Zelení? Ti přece přišli třeba s obnovitelnými zdroji, s ideou, kterou uchopila německý kapitál a která byla téměř 100 % závislá na exportu fosilních zdrojů a na jádru, na uranu, který též museli draze nakupovat. Německý kapitál uchopil ideu a bleskově uvedl do života nejen ve SRN, ale v celé EU, aby na tom mohl vydělávat. Není žádným tajemstvím, že společnost tak tradiční, jako je třeba SIEMENS, je dnes jedním z gigantů větrných elektráren na světě a to díky zeleným. Německé firmy jen v evropské unii díky zeleným kde se prosadil „projekt obnovitelných zdrojů“ vydělávaly sumy které přesahují naši představivost. 

Tak jsme potřebovali socany, ale i Zelené s revoltujícím vůdcem, který ještě v 60. tých letech kopal do na zemi ležícího policisty. Se Schrödrem se lépe s Ruskem řešila otázka plynovodu a řada dalších gigantických obchodů, nežli s nějakým politikem z řad konzervativců a se Zelenými se lépe v Evropě prosadily produkty obnovitelných zdrojů než s nějakým politikem z Bavorska!

ak jsme měli ve SRN po dobu 8 let Socansko-Zelenou vládu! Poprvé a naposledy. Naposledy, jelikož kapitál pro svoje produkty v oblasti obnovitelných zdrojů už Zelené nepotřebuje a socany potřebuje jen ještě na nějakou dobu jako menší koaliční partaj bez zubů !

 

Fotografie : S legendárním H.O.Vetter a poslancem SPD v Bundestagu Klausem Thüsingem v roce 1986 v Kurdském Institutu který jsem založil v Bonnu