Již roky se snažím tady, ve svém druhém domově, vysvětlit, že aby člověk mohl pochopit současnou Erdoganem prezentovanou “politiku”, je třeba především pochopit tureckou mentalitu.

Erdogan je totiž prvním tureckým státníkem, který v dějinách Turecka přichází se svou pravou tureckou mentalitou do politiky nejen doma, ale i v zahraničí! Po bezdůvodném sestřelení ruského letadla s Turky, se Putin, který dlouho ignoroval upozornění svých blízkých poradců a “chlapsky” věřil Erdoganovi, kterého vnímal jako “chlapa”, probudil. 

Přestože při novém sblížení s Erdoganem byl Putin už opatrný a snažil se spíše diktovat Erdoganovi svoje podmínky přibližování ve vzájemných vztazích, přece jen asi pořád věřil, že se dá s Erdoganem leccos realizovat. Jen v tomto roce se opakovaně sešli a počet vzájemných telefonátů nelze ani sčítat. 

V tom duchu přijel Putin do Turecka i 28.09.2017 a jak nám opět světová media prezentovala, vypadalo to, že se sešli dva praví “bratři “, co tahají za jeden provaz dokonce i proti EU a možná i proti NATO, jelikož šlo i mimo jiné o prodej SS 400 Turecku! 

Ale ve stejných hodinách se ozval z Moskvy Peškov, který sdělil novinářům, že Rusko respektuje vůli kurdského národa vyjádřenou v referendu konaném v iráckém Kurdistánu dne 25.09.2017 a výsledky toho referenda byly sděleny světu 27.09.2017 a to neměl dělat !

Cesta skončila, média nám ukázala, jak se oba společně chlapsky usmívají při podávání rukou a podle toho to vypadalo, že Turecko už je spojencem Ruska! 

Ale kdepak! 

Ani ne za 12 dní se Erdogan jako z čistého nebe z pomsty objevil v Kyjevě a to téměř s celým svým kabinetem včetně náčelníka generálního štábu a odborníky z oblasti jádra a hned se pustil do Ruska, že se se svým přítelem Petrem Porošenkem na všem dohodli, že budou nadále v otázce Krymu a dalších obsazených ukrajinských území postupovat společně, že okupaci Krymu nikdy Turecko neuznalo a ani nikdy neuzná, že budou společně hájit celistvost Ukrajiny a silná celistvá Ukrajina je v zájmu Turecka….. Erdogan tvrdil, že učiní vše, aby dostal z vězení svoje bratry, kteří se nacházejí v zajetí okupantů na Krymu, protože Krymští Tataři jsou součástí turecké existence… ve svých útocích na Rusko Erdogan ještě přidal svůj popis zločinů Ruska spáchaných na Krymu a na Ukrajině a mluvil tak dramaticky, že by se člověk hned rozplakal… Petr Porošenko poděkoval Erdoganovi, že v tom boji jako přítel podporuje s celým Tureckem Ukrajinu. Následoval podpis řady smluv a dohod od oblasti letectva, společné obrany až k zemědělským produktům, k vyškolení Turků na Ukrajině v oblasti jaderné energetiky…. 

A to vše ani ne 12 dní poté, co objímal Putina v Turecku a prezentoval ho jako svého nejlepšího přítele…. 

Erdogana patrně nechápe nejen Putin ale ani Trump, Merklová, prostě státníci z Evropy a z Ameriky a nechápeme ho ani my, občané! Ale to není chyba Erdogana, ale naše, protože nechceme vidět existenci jiné mentality či etiky, která nemusí být identická s naší….