Dokázal řadu desítek let svůj malý kurdský člun přiblížit k břehu přes zaminovaný rozbouřený oceán barbarských řádů a teď stojí pár krůčku před břehem .

Narodil se 14. srpna roku 1946 jako syn legendárního kurdského vůdce Mustafy Barzaniho jako další potomek legendárního kurdského rodu Barzani, narodil s první kurdskou republiku a s první Kurdskou demokratickou stranou, ve stejném roce na stejném místě zeměkoule.

Narodil se tak, jako mnoho členů rodu Barzani, nikoliv někde v porodnici či u nich doma, ale daleko od svého domova v Iránském Kurdistánu, kam jel jeho otec se svými víc než tisíci bojovníky v lednu roku 1946, aby podporoval vznik vůbec I. Kurdské republiky a vzal sebou svoje děti a těhotnou manželku. Vytoužená Kurdská republika s podporou jeho otce a na začátku s podporou Sovětského svazu, měla trvání do prosince stejného roku, kdy se Stalin domluvil s Angličany a obětoval Kurdy, hodil je do rukou hrdlořezů íránského šáha. Masúdovi Barzanimu bylo jen několik měsíců, když se celá oblast, kde žili, dostala pod palbou zabijáků podporovaných Anglií. Prezident Mahábádské Kurdské republiky vyzval Kurdy, aby neodporovali, aby nedošlo k masakru nevinných Kurdů. Otec Masúda Barzaniho, generál Mustafa Barzani se nikdy neuměl se vzdát do rukou nepřítele.

Kurdského prezidenta Muhammada Qaziho a jeho tři zástupce Peršané pověsili na náměstí v hlavním městě Iránského Kurdistánu v Mahabadu na náměstí kurdsky Chwarchira – Čtyř svíček – a zůstali tam viset víc než dva dny. Masúd Barzani na zádech své matky a s ještě sotva chodícím dvou a půl letým bratrem šli pěšky s příbuznými v urputné zimě po nepřekonatelných horách víc než sto km, šli zpátky do svého kraje, to jest do Barzanu v Iráku.

A jeho otec? Rozhodl se nevzdat do rukou Iránců a ani Arabů v Iráku. Vydal se se svými víc než 500 bojovníky pěšky po šipkách hor tvořících pevnou zeď mezi Tureckem a Iránem směrem k sovětským hranicím, přes 200 km v zimě, po těch nepřekonatelných horách, bez jídla, bez ničeho, šli téměř pochod smrti. Kolik těch bojovníků pochod nepřežilo, to nevíme, ale ti, kteří zůstali se svým vůdcem Mustafou Barzanim, se dostali do Arménského Sovětského svazu…. V Sovětském svazu vládl Stalin, tak byli posláni do Střední Asie a kolik jich tu další příšernou cestu nepřežilo, to opět nevíme…

A Masúd? Žil se svou rodinou v regionu Barzan, který byl systematicky perzekuován centrálním bagdádským králem a tak holt někdy, když to bylo možné, žili na vesnici hluboko v horách, někdy pod skalami….