Kurdský lékař a aktivista Yekta Uzunoglu napsal pro ParlamentníListy.cz článek, v němž kritizuje Evropu za pasivitu, kterou projevuje při současných sporech s Tureckem.

Oslavy kurdského nového roku Newrozu

 

Uzunoglu například poukazuje na to, že v srdci Istanbulu dav před očima policie, která má dle mezinárodních smluv ochraňovat zastupitelské úřady cizích zemí v Turecku, vtrhne na výsostné území Holandska, na generální konzulát Nizozemského království, dav se dostane až na střechu mohutné historické stavby, sundá národní holandskou vlajku, hodí ji na zem, další část davu národní vlajku Holandska roztrhá, pošlape a pověsí nad budovou generálního konzulátu Holandska tureckou vlajku. „A nic se neděje! Ani OSN, ani NATO, členem kterého jsou obě země, ale ani EU, a ani od státníků členských zemí EU ani slovo,“ stýská si Uzunoglu.

Poukazuje i na to, co vyhlašuje předseda turecké agrární komory. Ten prohlásil, že se již z Holandska žádné krávy nebudou dovážet a již dovezené vrátí zpátky do Holandska, což se dle jeho slov také už děje. „A opět se nic nestalo. Jakoby neexistovaly mezinárodní či evropské obchodní soudy, či smlouvy mezi Tureckem a EU, Tureckem a Holandskem,“ upozorňuje Uzunoglu.

Celý text Yekty Uzunoglu:

“Evropa se nachází ve stavu jako před II. světovou válkou” řekl včera Erdogan.

A “vyždímáme vás jako citron” křičí ve všech koutech Turecka a západní Evropy jeho národ, uspořádávají emotivní shromáždění ve velkých skupinách na nejrůznějších náměstích Turecka a evropských měst. Demonstrativně před občany hostitelských zemí rozpůlí citrony či pomeranče a vyždímají je s jasným signálem, že je čas na vyždímání “evropských nepřátel Erdogana”, “káfirů”.

V srdci turecké metropole v Istanbulu dav “šílenců” před očima policie, která má dle mezinárodních smluv ochraňovat zastupitelské úřady cizích zemí v Turecku, vtrhne na výsostné území Holandska, na generální konzulát Nizozemského království, dav se dostane až na střechu mohutné historické stavby, sundá národní holandskou vlajku, hodí ji na zemi, další část “šílenců” národní vlajku Holandska roztrhá, pošlape a pověsí nad budovou generálního konzulátu Holandska tureckou vlajku….. a nic se neděje! Ani OSN, ani NATO, členem kterého jsou obě země, ale ani EU, a ani od státníků členských zemí EU ani slovo….

Předseda agrární turecké komory vyhlašuje, že již z Holandska žádné krávy nebudou dovážet a již dovezené vrátí zpátky do Holandska, což se dle jeho slov také už děje. A opět se nic nestalo. Jakoby neexistovaly mezinárodní či evropské obchodní soudy, či smlouvy mezi Tureckem a EU, Tureckem a Holandskem.

Tisíce tureckých hackerů najednou zaútočí na německé instituce či osoby a zmocňují se jejich účtů na twiteru, vloží do nich výhrůžné až fašistické texty, mimo jiné na významný fotbalový klub Borusia Dortmund, který nemá s politikou nic společného, a opět se nic neděje! Jako by neexistovaly bezpečnostní složky EU, jako by neexistoval Europol či tajné služby k zjištění útočníků!

Turečtí činitelé prohlašují, že zastavují zpětné přebírání uprchlíků z řeckých ostrovů – kam je sami poslali – což je porušení smlouvy, kterou EU podepsala s Tureckem loni. Dle smlouvy se Turecko zavázalo ke zpětnému přebírání uprchlíků, za což dostalo od EU miliardy eur a není nikdo v Evropě, kdo by řekl STOP! Nelze jednostranně zrušit nějaký bod této smlouvy a ostatní body nechat v platnosti! Evropští činitelé z Bruselu, kteří se při podpisu této smlouvy veleslavně vystavovali před stovkami kamer, jsou zticha, schovaní někde ve vinárnách Bruselu!

Turecký místopředseda vlády Mehmet Simsek, odpovědný za ekonomiku, přijíždí do Berlína, aby požádal německého ministra financí pana Wofganga Schäuble o pomoc, pomoc je zamítnuta. Pár dnů na to na ministerstvo financí Německa dorazí balík s bombou, právě na to ministerstvo, kde se ministr Wofganga Schäuble stal 12. října 1990 tehdy jako ministr vnitra terčem teroristického útoku a od té doby je s poškozenou míchou odsouzen žít na invalidním vozíku – že by někdo chtěl panu ministrovi, který patří k nejváženějším politikům Německa, dát signál a zesílit jeho trauma? Kdo je oficiálně odesilatelem tohoto balíku: ŘECKÝ politik! Že by řecký politik poslal balík s bombou, na který by napsal své vlastní jméno? Proč právě politik Řecka, kterého Turecko vnímá jako svého věčného nepřítele? Ale opět se nic neděje! Žádná vyšetřovací národní parlamentní komise ani evropská ….

Korespondent známého konzervativního deníku Die Welt je zadržen v Turecku, před dvěma dny po třech týdnech na něj soud uvalí vazbu, je obviněn ze špionáže a z podpory terorismu! A to – jak jsme se směli dozvědět – přestože německá kancléřka Angela Merkelová osobně požádala Erdogana o jeho propuštění na svobodu! A opět nikdo z evropských dobře placených činitelů či právních institucí neřekne STOP – to je novinář, na kterého se vztahují jisté mezinárodni úmluvy! STOP, jakápak špionáž, když Německo je členem stejného vojenského paktu jako Turecko! Nikdo neřekne STOP, my nenecháme tak významný a starý evropský deník a jeho jméno tak nehorázné pošlapávat!

Erdogan osobně před kamerami světa utočí na osobu, ano, přímo na osobu německé kancléřky Angely Merklové a obviňuje ji z podpory teroristů! Ani jeden evropský politik v Bruselu, který podepsal loni s Tureckem smlouvy o uprchlících a o spolupráci v této oblasti, se neozve, žádní bruselští politici, co vystupovali jako zachránci evropské civilizace, neřeknou STOP, to, co činí tento Turek, je nejen neetické, to je trestné! Nikdo z advokátů či advokátních komor evropského kontinentu nepodává trestní oznámení, žádný státní zástupce ze svého zákonného postavení nezahajuje trestní stihaní tohoto útočníka! Přitom jde o čest a důstojnost kancléře nejsilnější země evropského kontinentu vůbec!

Turecký ministr vnitra veřejně vyhrožuje Evropě, že měsíčně pošle 15.000 utečenců z Turecka dál do Evropy! To není ministr nějaké banánové republiky, ale země NATO, která permanentně vyhrožuje další členské zemi NATO a děje se vůbec něco? Nic, vůbec nic! Říká někdo z činitelů EU či NATO nebo OSN stop? Řekl někdo Turecku, že tím porušuje kdejaké mezinárodni úmluvy, smlouvy, dohody? Ne! Všichni mlčí jako mumie! Jakoby se jich nic netýkalo, jakoby nebyla ohrožena členská země NATO či EU!

Erdogan včera vyzval před světovými kamerami Turky žijící v Evropě, aby každý z nich zplodil nejméně pět dětí! Proč asi? Ptá se na to někdo z činitelů či státníků jednotlivých evropských států?

Co ještě musí Erdogan učinit, aby činitelé EU, NATO nebo OSN vůbec začali konat a řekli STOP, sultáne?

Nepřipomínají nám tyto vyhrůžky, výzvy, vystoupení každý den na několika státem organizovaných shromážděních s davem v extázi, mávající tureckou národní vlajkou a po svém vůdci hajlující dav to, co Evropa již prožila před II. světovou válkou? Evropa to nechce za žádnou cenu ani vidět, ani slyšet a právě proto Erdogan před dvěma dny před světovými kamerami prohlásil, že “Evropa se nachází ve stejné situaci, jako před II. světovou válkou” a zase NIC! NIC se neděje!

Erdogan přesně ví, co říká a co tím míní! Já si to myslím, já to podloženě tuším! Co dělají stovky europoslanců v Bruselu a Evropská komise či rady, nebo ty instituce, které jsou ze zákona odpovědné evropským státům?

V případě Česka to vím: pronásledují mě dle všeho na objednávku Sultanátu se všemi svými prostředky, aby mě kriminalizovali, aby mě definitivně umlčely!