Holandsko-turecký incident ohledně nevpuštění tureckého ministra na nizozemskou půdu a následné vyhoštění turecké ministryně z Rotterdamu, vyvolal nové obavy z Turecka, jemuž vládne nekompromisní autorita Erdogan. Podle mnohých je reakce tureckého prezidenta na diplomatickou roztržku přehnaná, pak jsou zde ale tací, kteří tvrdí, že kdyby Nizozemí nereagovalo hystericky, konflikt by vůbec nemusel vzniknout.

Erdogan se pouští do křížku s nejprve s Německem, teď s Holandskem, je to jenom diplomatická roztržka, nebo hrozí něco horšího, například snad dokonce ozbrojený konflikt v jinak poklidné Evropě?

Yekta Uzunoglu, kurdský lékař a aktivista dlouhodobě žijící v Česku, erdoganovské Turecko pečlivě sleduje a vidí za touto šarvátkou jasné plány prezidenta Erdogana. „Jak turecký národ, tak i další islámské země chtějí konfrontaci s Evropou a průzkumy veřejného mínění z Turecka jasně ukazují, že konfrontaci či tažení do Evropy Turci vítají a stojí za svým sultánem jako pevnost,“ říká Uzunoglu k masivní podpoře muže, kterého máme v Evropě za diktátora, zatímco Turci za spasitele.

Podceňování ho ale může evropským zemím a jejich hlavám jen ublížit.

Zdá se, že Erdogan hraje s vysokými kartami?

To nehraje. Je to racionálně uvažující a postupující politik. Erdogan ví, že Evropa v minulosti nikdy nebyla jednotná a jednotná není ani dnes a nebude ani v budoucnu, a také ví, že evropské instituce, které žerou víc než 160 miliard eur, jen aby existovaly, jsou nefunkční.

Je tedy připraven rozložit Evropu nějakým plánem? Má k dispozici někoho, kdo mu s tím pomůže?

Erdogan ví, že v krizové situaci evropské státy budou myslet jen na svoje zájmy, navíc má v Evropě víc tajných agentů než kterákoliv jiná země. V současné době předsedá Organizaci islámské spolupráce, která soustřeďuje víc než 1,3 miliardy lidí, a mezi těmi zeměmi jsou i země s jadernou silou, jako je třeba Pákistán. Každý konfrontační krok Erdogana vnímají jako balzám na své staré rány způsobené evropskými státy. Erdogan má 4 miliony svých lidí jen v Německu, a to ve všech strukturách. Před dvěma dny jeden z jeho ministrů řekl: Holandsko má kolem 48.000 vojáků, ale my tam máme 400.000 svých.

 

Turecká armáda je druhá největší na v NATO a osmá největší na světě. Jen branců mají ročně mezi muži i ženami přes milion.Turecká armáda je druhá největší na v NATO a osmá největší na světě. Jen branců mají ročně mezi muži i ženami přes milion.

 

Co to přesně znamená pro Evropany? Co je cílem tureckého prezidenta, že dělá všechno to, co teď dělá?

Erdogan má svou turko-islamistickou vizi a jde za svou vizí tak, jako jeho předkové, kteří přijeli opakovaně až do Vídně. Erdogan chce konečně docílit toho, co jeho předkové nedokázali, a sice dobýt Evropu.

Německo je jedním z hlavních hráčů, je tam jednak silná turecká menšina, a pak pro Turecko platí za silného soupeře. Jak bude země reagovat?

Jako reagovala Anglie a Francie v Mnichově v roce 1938 před Hitlerem. Dějiny se opakují, jelikož zájmy kapitálu v jednotlivých zemích zůstaly stejné. Mluvčí jedné gigantické firmy Německa nedávno prohlásil, že jsou v Turecku již víc než 160 let a nějaké války jejich postoj nemění, musí především myslet na zájmy své firmy. Připomínám, že v těch 160 letech proběhla genocida Arménů v Osmanské říši, to jest křesťanů, rukojmích islámského sultanátu, a ani tohle té firmě nevadilo. Proč by měl vadit dnešní postoj Erdogana? Erdogan ví, že může Evropu destabilizovat i tím, že navede Evropany k radikálním ultrapravicovým politickým stranám a tím zničí eventuální soudržnost evropských států mezi sebou.

Turečtí politici se chtějí do konce března v Německu zúčastnit přinejmenším patnácti dalších shromáždění příznivců prezidenta Erdogana. Jaký očekáváte vývoj?

Erdogan nenechá v klidu Německo, ale ani zbytek Evropy, s každou konfrontací s evropskými zeměmi stoupá jeho popularita nejen v Turecku, ale v celém islámském světě a též také upevňuje svoje ekonomické vazby s islámskými státy. Německé tajné služby ví a otevřeně sdělují, že očekávají agresivní útoky v Německu žijících Turků nejen vůči v Německu žijícím Kurdům.

Turecko je momentálně zemí, která docela nahání strach. Nejspíš málokdo si uvědomil ještě zavčasu jejich ohromnou sílu.Turecko je momentálně zemí, která docela nahání strach. Nejspíš málokdo si uvědomil ještě zavčasu jejich ohromnou sílu.

 

Má Erdogan vůbec reálně šanci ovlivnit tureckou menšinu v Německu?

Turecká menšina v Německu je ji třetí generace a je mnohem radikálnější, než Turci v Turecku. Během posledních voleb Erdoganova strana dostala v Turecku něco kolem 50%, ale v Německu dostala 65 %!

Ovšem turecká menšina v Německu je de facto integrovaná, jedná se již o několikerou generaci.

Turecká menšina v Evropě nikdy nechtěla být integrovaná, ani Němci pro to nedělali nic mimořádného. Opak je pravdou, jak Turecko tak Německo dělaly vše možné, aby turecká menšina byla vychována v turko-islámském duchu, proto v každé škole v Německu, kde jsou Turci, učí turečtí učitelé a v každé čtvrti je jedna mešita s několika „duchovními“. Copak se to vše děje bez vědomí a bez podpory německých vlád?

Reakce jednotlivých zemí EU na turecké agitky se liší. Například Francie jejich mítinky podpořila. Je to podle Vás chyba?

To je symptomatické pro Evropu. Přitom Hollande je jakoby socialistickým prezidentem, ale i kdyby byl komunistickým prezidentem, na jeho postoji v podobných situacích se nic měnit nebude, bude myslet na to, co a jak z té situace vytěžit pro Francii a jejich firmy. V tomto případě pro Renault, který sice má své výrobní závody v Turecku, ale prodává méně, než koncern Volkswagen, tak proč to nevyužít, že? To je celá slavná evropská politika současnosti!


Všichni mají za největší a hlavní problém Evropy Rusko. Nevymstí se nám to?

To je uměle a účelově vytvořený problém. Již v 80. letech o tom psala a mluvila německá politická ikona Helmut Schmidt, který stále poukazoval na to, že Rusové jsou součástí Evropy a v jistých směrech jsou evropštější než některé jiné evropské národy. Schmidt sám říkal – je to národ, který nám daroval Čajkovského, Tolstoje, Turgeněva a nesčetné vědce jako byl Pavlov a mnoho dalších. Já osobně nechápu, proč Evropa stále odstrkuje Rusko někam na východ, hlavně daleko od sebe!

Nenahrává Erdoganovi právě to, že podle některých je Evropa, potažmo Evropská unie v krizi? Víra ve společenství se vytrácí, Británie vystupuje, zdejší politici a úřady čelí masivní kritice.

Evropa je v obrovské krizi. Je již nejméně 20 let sterilní ve všech oblastech života, od vědy až k literatuře či k umění. Evropa se nachází ve fázi eroze a rozkladu a někdo, jako je Erdogan – který má situaci přesně zmapovanou – ten rozklad jen urychlí a ještě z toho i ekonomicky vytěží. On si myslí, že je jeho allahovským posláním Evropu konečně porazit. Vždy najde nějakou příležitost, aby nás dále destabilizoval a tiše se nad bezmocností kontinentu raduje.

Jste nyní ve Švýcarsku, i zde žije početná turecká menšina. Mohl byste popsat situaci tam?

Švýcarsko je dost racionální a realisticky žijící země. Před rokem ve švýcarském Bernu Kurdové uspořádali demonstraci, kde vyzvali hostitelskou zemi k solidaritě s bojujícími Kurdy proti ISIS, a Turci žijící zde na ně zaútočili se svými motorovými vozy. Od té doby je Švýcarsko velice obezřetné vůči turko-islamistům a decentně činí i patřičné potřebné legislativní úpravy a bezpečnostní opatření. Proto také hned zakázalo vystoupení tureckých politiků ve Švýcarsku, dokonce i když turečtí politici se chtěli shromáždit ne na náměstí, ale v hotelu Hilton v Zürichu! Švýcarsko kategoricky řeklo svoje NEIN!