Prohlášení Jana Zahradila

1) Český stát má povinnost pomoci českému občanu, který se v cizině dostal do nesnází. Tak nějak se zároveň předpokládá, že český občan nepůjde těm nesnázím vysloveně naproti např. pácháním trestné činnosti (jako třeba pašováním drog v Thajsku)

 

ypj-fighter-ceylan-ozalp-is-still-alive

 

2) Členství v cizím ozbrojeném sboru (a podle zákona nemusí jít jen o regulérní armádu nějakého státu) bez povolení je stále trestným činem. Podle mého laického názoru kurdské milice YPG splňují definici cizího ozbrojeného sboru (je tedy možné, že i pokud se ony dva české občany podaří dostat zpět do ČR, budou zde čelit trestnímu stíhání). Vstoupit do řad YPG je proto podle mě krajní nezodpovědnost i z hlediska českého práva.

3) Na českém fb je oblíbená rovnice: Kurdové = hodní, protože bojují proti IS, Turci = zlí, protože mají Erdogana. V tamější realitě tato rovnice neplatí. Kurdské milice YPG jsou Tureckem považovány za nepřítele, protože jsou ve spojení s PKK (což Turecko bere jako napomáhání teroristické organizaci) a jsou stoupenci kurdské nezávislosti (což Turecko bere jako ohrožení své územní integrity). I z tohoto pohledu je vstup do řad YPG krajním hazardem.


4) Ponechávám stranou, že ideologií YPG je (stejně jako u PKK) jakási varianta marxismu a že i podle Amnesty International se YPG dopouštěly na jimi kontrolovaném území v Sýrii válečných zločinů. Pro tento konkrétní případ je to sice irelevantní, ale na dokreslení celé situace je to dobré vědět.

5) Přes to všechno stále platí bod 1. Ale bude to nesmírně obtížné. Nicméně i pašeráky drog, odsouzené v Thajsku na desítky let, se nakonec podařilo dostat domů, i když až po dlouhých letech. Pokud si někdo myslí, že toto srovnání nesedí, tak bohužel sedí. Rozhodně víc, než srovnání s dvěma dívkami, unesenými v Pákistánu.

Komentář MUDr. Yekty Uzunoglu k prohlášení europoslance Ing. Jana Zahradila
Vyjádření, ale i samotná skutečnost, že osoby jako je Jan Zahradil, jsou stále členy instituce jménem Evropsky parlament, je průzračnou ukázkou rozkladu či eroze jedné kdysi významné evropské civilizace. V EP jsou lidem zvoleny a hodně dobře financovány osoby hájící postup cizí země nejen odporující mezinárodnímu právu, ale v neposlední řadě lidské etice, která dělá z člověka právě slušného člověka, než aby hájil tragickou situaci, do které se dostali jeho vlastní soukmenovci, krajané, občané, voliči, kteří spolufinancují nejen jeho výplatu, pokud vůbec má tento výraz v myšlení tohoto pána ještě nějaký význam a to nejen etymologicky, ale i eticky. Je tristní sledovat, že ti, kteří by za normálních okolností nemohli zastávat významná místa v politice se tak, jak to bývá po “revolucích”, dostali do těchto postů a setrvávají v nich dodnes, tj. déle než v době totality Husák či Biľak, a společnost nenašla v sobě sílu vydezinfikovat či přirozeně selektovat tyto jedince, aby mohla zdravě fungovat. Také proto se tato civilizace a její národní a nadnárodní instituce nachází v takovém stavu, který známe, a sice v totální erozi.

Proto stále ještě osoby nefundované v sociálních, právních, geopolitických či historií jiných končin (a možná ani ve své vlastní) jako je Jan Zahradil, si mohou užívat nejen pro běžného občana nepředstavitelné výhody evropských institucí, ale pravděpodobně i ekonomických subjektů, pro které asi lobuje možná i ve své funkci místopředsedy výboru pro mezinárodní obchod INTA. Přitom je paradox, že europoslanec Jan Zahradil patří v EP mezi nejznámější členy ODS, ale přitom dříve v EP téměř nediskutoval, zato od roku 2014 jako lídr ODS patří mezi nejaktivnější české europoslance, co podporují registrované partnerství homosexuálů.

1) YPG a YPJ (kurdské milice bojující proti ISIS v Sýrii) nejsou teroristickými organizacemi, tak jak se snaží Jan Zahradil „šikovně“ pseudointelektuálsky vsugerovat. Jak Bílý dům, ale také i Pentagon, v minulosti OPAKOVANĚ zdůrazňovali, že odmítají v tomto ohledu postoj Turecka a že spolupracují a budou spolupracovat s YPG a YPJ! Stejné stanovisko sdílí mimo Turecko všechny členské státy NATO. Není žádným tajemstvím, že náčelnice YPJ paní Nesrin Abdullah byla osobně přijata prezidentem François Hollandem v Elysee Palace se všemi poctami a nejen to, byla přijata i zde v Praze na Hradě, byla přijata předsedou zahraničního výboru PSP ČR panem Karlem Schwarzenbergem, předsedou výboru pro obranu PSP ČR, ale též ministerstvem obrany a vnitra, dále byla přijata některými poslaneckými kluby PSP! Že by byl Jan Zahradil erudovanější, než všechny tyto instituce a osobnosti? Nebo tento jeho postoj vyjadřuje určitý zájem jistých ekonomických subjektů?

2) Vyjádření Jana Zahradila mně připomíná starodávné české přísloví: “Poturčenec horší Turka“. Totiž i turecká vláda pod vedením Erdogana řadu let jednala s PKK! A tato jednání vedl konkrétně dnešní ředitel turecké tajné služby Hakan Fidan. Dále turecká vláda po dobu dvou let posílala za (pro mne kontraverzním) šéfem PKK za Abdulahem Öcalanem kurdské poslance do vězení, které se nachází na jednom ostrově. To by museli podle svérázného a účelového výkladu pana Zahradila, jehož výklad nemá ani věcnou, ale ani právní oporu, zavřít jak Erdogana, Hakana Fidana, ale také všechny kurdské poslance, kteří se těch jednání zúčastnili.

Ano, když PKK vznikla, hlásila se k marxismu, tak jako někteří příbuzní, známí či profesoři pana Jana Zahradila v KSČ či v SSM, ale od té doby uběhlo víc jak 36 let, a i tato strana se změnila tak, jako některé blízké osoby kolem Jana Zahradila. Kdyby se pan Jan Zahradil byť jen okrajově snažil poznat objektivní pravdu, tak by musel vědět, že před několika týdny rozhodl bruselský soud, to znamená soud přímo v místě, kde on sám má kancelář placenou i z peněz daňových poplatníků, že PKK není teroristická organizace!

3) Když Jan Zahradil tvrdí, že YPG se dopouštěla válečných zločinů a opírá se o jakousi zprávu Amnesty International, evidentně lže. Ano, je pravda, že Amnesty jakoby na objednávku vydala prohlášení, že YPG přesídlila Araby z osvobozených území, ale zdaleka ani tato byť podle nepotvrzené zprávy není a nemůže být válečným zločinem dle mezinárodního práva. Tato zpráva byla navíc ze všech stran dementována! Jan Zahradil s jemu vlastní pečlivostí tuto zprávu našel a podává ji ale jinak než je její obsah! Oprávněně se táži, proč se stejnou „pečlivostí“ nehledá a necituje desítky zpráv nejen AI, ale řady dalších institucí, o porušování základních práv Kurdů v Turecku, o genocidě Kurdů v Turecku! Proč necituje zprávu instituce, od které bere plat, o Turecku? Je pan Jan Zahradil poslanec nebo ryzí lobbista jistých podniků podnikajících v Turecku?

Pan Jan Zahradil ve své „angažovanosti“ není ani schopen vnímat, že celý systém a řád, na který je zvyklý, se mění a nemá jinou možnost než se měnit, bude-li chtít se vyhnout záhubě. Ale k tomu, aby toto pochopil, je třeba jiné lidské kvality, než ty, kterými disponuje.