„Mohou být přijímáni prozelyté z lidu Kardújím.“ Takto v 1.století př.Kr. přijala židovské náboženství vládnoucí dynastie státu známého jako Adiabéné s centrem v Arbílu (starověká Arbela) v dnešním iráckém Kurdistánu.

 

Neomova Archa

Neomova Archa

 

Oblast dnešního Kurdistánu byla velmi blízko misijnímu dosahu všech tří dominantních monoteismů, které mezi jejími obyvateli nezůstaly bez odezvy. Její hory ostatně byly v povědomí vyznavačů judaismu, křesťanství a islámu vždy spojeny s přistáním Noemovy Archy, které na horu Ararat klade biblický text. Autoři babylonského Talmudu, jehož konečná redakce proběhla koncem 5.století n.l., si evidentně byli vědomi, že oblast v okolí Araratu obývali v jejich době Kurdové, jak tomu nasvědčuje talmudická věta: „Hamanův syn Paršandatha byl místodržícím v zemi Kardunja, kde spočinula Archa“. Podle Koránu nalezl Noe (Núh) suchou zemi na hoře jménem al-Džúdí. Vrchol tohoto jména o nadmořské výšce 2089 m skutečně leží severovýchodně od města Cizre v tureckém Kurdistánu.

 

471884_article_photo_EK0H7ut0_900x

 

Mezi obyvateli kurdských hor nezřídka docházelo ke konverzím na judaismus, jak dokládá ustanovení z Talmudu: „Mohou být přijímáni prozelyté z lidu Kardújím.“ Takto v 1.století př.Kr. přijala židovské náboženství např. vládnoucí dynastie státu známého jako Adiabéné s centrem v Arbílu (starověká Arbela) v dnešním iráckém Kurdistánu. Tím pádem není dodnes jednoznačně jasné, kolik vyznavačů judaismu v Kurdistánu bylo potomky židovských přistěhovalců a kolik jich pocházelo z okruhu místních konvertitů.

Živá přítomnost judaismu zde pokračovala až do 20.století, kdy většina Židů z iráckého Kurdistánu zvolila vystěhování do Izraele. Mezi ně patřila i rodina Jicchaka Mordechaje, narozeného roku 1945 ještě v Kurdistánu, kterému se podařilo v nové vlasti prosadit se mezi dravou politickou špičkou. Tento generál ve výslužbě vykonával funkci izraelského ministra obrany v pravicové vládě Benjamina Netanjahua (1996-1999) a poté se sám ucházel o úřad premiéra jako zakladatel a vůdce Strany středu, avšak svou kandidaturu těsně před volbami stáhl, což podle analytiků velmi významně přispělo ke konečnému vítězství Netanjahuova levicového rivala Ehuda Baraka, v jehož kabinetu nakonec Mordechaj usedl na postu ministra dopravy. Nabytého postavení se vzdal 29.května 2000 pro obvinění ze sexuálního nátlaku na své ženské podřízené, a byl tak jako historicky vůbec první izraelský politik spojen se skandálem tohoto druhu.

Není jistě bezvýznamné, že na poměry Blízkého východu se ženy v Kurdistánu vždy těšily nebývalé svobodě. Díky ní se v 17.století znovu v okolí Mousulu objevila první rabínka. Byla to Asenath Bárzání, dcera předního rabína a zakladatele mnoha ješiv (židovských škol) na území Kurdistánu Šamuela Bárzáního.